Упражнения за кучето

Количеството упражнения, от които се нуждае едно куче всеки ден зависи от породата и условията за живот с които разполагате. Това е нещо, което е трябвало вече да сте взели в предвид, когато сте избрали съответната порода. Адекватните тренировки и упражнения са нужни, за да бъде кучето здраво и щастливо.
Ако имате голям двор и кучето ви свободно може да тича по няколко пъти на ден, то не са ви необходими други тренировки. Ако имате средно по размер куче и малък двор или пък нямате двор, то вие ще трябва да се погрижите за заниманията на кучето. За да е спокойно кучето ви е желателно да го разхождате поне сутрин и вечер, а по възможност и по средата на деня. Сутрешната разходка трябва да е по-продължителна и особено, ако след това ще оставите кучето само за през деня. Това очевидно ще го измори достатъчно и през деня то повече ще почива и спи, вместо да е отегчено и деструктивно. Малките кученца се нуждаят от по-малко упражнения и преуморяването им преди да са навлезли в зряла възраст може да доведе до увреждания на краката и ставите. Това важи и за малките и големите породи. Малките породи обикновено достигат зряла възраст между 12 и 18 месеца, по-големите пък до 2 години, а някои гигантски породи и до 3 години. По същите причини не трябва да давате на кучето ви да върви по стълби и да скача от мебелите.
Трябва да имате в предвид, че за подходяща разходка на средно големи кучета като Голден Ретривър, които са водени с каишка ще са нужни 4-6км на ден, а пък при по-големи и енергични породи като Аляски Маламут това е минимума за деня. Други по-малки породи като Дакел и повечето териери също ще се възползват от всичката възможна разходка, която може да им предоставите когато пораснат. Тези породи са склонни към бързо напълняване ако упражненията им са недостатъчни.
Кучетата трябва да бъдат научени, че има моменти когато тяхната свобода ще бъде ограничена и когато са пуснати да се разхождат свободно да знаят границите, до които могат да стигнат и да са готови да се върнат при вас. Всяко куче трябва да се научи да се движи добре с каишка. Някои кученца възприемат веднага якичката и каишката, а други се нуждаят от повече търпение и окуражаване. Тренировките в това отношение трябва да започнат от най-ранна възраст и след всички ваксинации трябва да се извеждат на разходка с постепенна интензивност. Първата якичка на кучето трябва да е лека и свободна така че вие да можете да пъхнете два пръста между врата и яката. Първоначално кучето може да се дразни от яката и да иска да я махне, но ако я сложите точно преди хранене или игра то ще забрави за източника на дразнение. След като кученцето ви свикне с якичката излезте с него навън и му закачете и каишката. Дръжте каишката отпусната и започнете да ходите, като извиквате кучето и по име. Ако то започне да се движи в различна посока, го последвайте с по-малко отпусната каишка без да преставате да му говорите и така то да свикне с закачената каишка и наличието на някои който я контролира. Ако тази игра не се хареса на вашия любимец и спре да върви, то може да го примамите с лакомство за награда ако кучето ви продължи да се движи. При по-големите и уверени породи, кучетата може да почнат да ви дърпат с каишката. Това трябва да се коригира веднага и трябва да се научи да ви следва плътно. Плътно означава кучето ви да се движи от лявата ви страна с глава близо до крака ви. То трябва да се движи и с вашата скорост и ако това не е така трябва да дръпнете рязко каишката съпроводено с команда да се движи плътно до вас. Когато се върне в подходящата позиция му отпуснете каишката и скоро то ще свикне, че ако не е в необходимата позиция ще получи неприятно дърпане.
Има различни вариации на якички и каишки, като много популярно е задушаващ синджир, но това може да навреди на ларинкса на кучето. Якичките с кожа на врата и двоен синджир от страната гърба се считат за по-сигурни. При по-малко схватливите кучета трябва да използвате каишка с фиксирана дължина. Ако искате пък кучето ви да се скита на по-големи разстояния то ви е нужна каишка с възможност за отпускане. Ако има опасност кучето ви да хапе или пък е от някоя порода като Боксер, Доберман или Ротвайлер, от които се страхуват много хора трябва да му сложите и намордник.


Ключови думи: кучета, разходки, упражнения, тренировки, обучение, каишка, яка, особености породи