Хъски – произход и особености на породата

Хъскито е красива порода кучета с дебела козина, която се среща в различни цветове. Хъскита са използвани от векове от чукчите в Сибир, за да показват следите от северни елени и за кучета пазачи. Те са перфектните работни кучета за тежките сибирски условия, могат да работят в продължение на часове и да теглят шейни в групи с голяма издръжливост. През 1925 е имало епидемия от дифтерит в Ном в Аляска, и много кучета са били използвани да осигуряват на смени ценните лекарства в покосения от болестта град. Това събитие помага за популяризирането на породата. Сибирските хъскита също са използвани и при антарктически експедиции. Сибирското хъски вече е и много популярно като домашен любимец, но също се използва за теглене на шейни, картинг и състезания.

Сибирските хъскита са силни, красиви и работливи кучета. Цветът на козината им варира от черно до чисто бяло, като има и голямо разнообразие от окраската на главата им, но лицевата им маска обикновено е бяла. Очите им са с бадемовидна форма и леко косо разположени. Съществува погрешно твърдение, че всички хъскита са със сини очи. Това не е вярно твърдение - те могат да имат очи които са сини, кафяви, кехлибарени или комбинация от тях, включително има и хъскита с различен цвят на очите(едното кафяво, а другото със син цвят).Имат широки лапи с косми козина между пръстите, за да могат да се движат лесно по лед. Ушите на хъскитата са изправени, а опашките им имат форма на сърп. Козината на сибирското хъски е приспособена за ниски температури, помага му да издържи до -50 и -60oC.

Темперамент
Сибирското хъски е игриво, любознателно и умно куче. Малките кученца са много любвеобилни, лесно се привързват към семейството и лесно се обучават. Макар да са много енергични кучета, хъскитата се отнасят много добре с деца и са приятелски настроени към непознати и заради това са подходящи за домашни любимци. Хъскитата са интелигентни кучета и лесно се обучават, но те се подчиняват само на лидер и ясно да трябва да знаят кой е лидерът в семейството, защото в противен случай те няма да се подчиняват. Сибирското хъски е много подходящо за джогинг партньор, стига да не е много горещо времето. Ако имате хъски вкъщи трудно ще станете жертва на крадци. Важно е да се знае, че хъскитата са неуморни и постоянно се нуждаят от игри и забавления и ако бъдат оставени да скучаят те могат да станат много разрушителни. Те се нуждаят поне от 30 до 60 минути дневно от разходки и игри, за да бъдат предпазени от отекчаване.
Сибирските хъскита са прекрасна компания за хора, които знаят какво да очакват от тези красиви и интелигентни животни.

Мъжките хъскита са високи 53-60 см и тежат 20-27 кг, а женските са с височина 51-56 см и са с тегло 16-22 кг. Продължителността им на живот е 12-15 години.

Хранене
Препоръчителната дневна доза храна е 1,5 до 2 купи висококачествена суха храна, която е разделена в две хранения. В това отношение хъскито е лесно за отглеждане тъй като се нуждае от сравнително малки количества храна за своите размери. Тази особеност идва от Чукчите, които са развили способностите на тази порода да дърпат леки товари на големи разстояния при ниски температури и минимално количество храна.

Породата Сибирско хъски се характеризира с относително малко характерни заболявания. Специфични за тази порода заболявания са дисплазия на тазобедрената става, очни проблеми(ювенилна катаракта, дистрофия на роговицата) и изместване(ненормално разположение) на пикочния канал. Понякога се наблюдава и цинк зависим дерматит, т.е. възпаление на кожата което се подобрява при даване на цинк.

Хъскитата не се препоръчват за отглеждане в апартамент, те могат да бъдат гледани в затворени пространства само ако са добре обучени. Поради своята голяма активност най-подходящо е да се отглеждат на места с голям ограден двор.

Заради своята дебела козина за хъскита е подходящ хладен климат.


Ключови думи: хъскита, сибирско хъски, особености, история, условия за отглеждане, болести