Какво да правим с кучето когато отиваме на почивка?

Преди да отидете на почивка трябва да се погрижите за вашето куче докато ви няма. Ако отивате на къмпинг обикновено няма да е проблем да го вземете с вас. Уверете се обаче, че къмпинга на който ще ходите позволява присъствието на домашни любимци.
Ако отивате някъде, където не може да вземете кучето си с вас, най-добре е да резервирате място за него в някой от хотелите за кучета. Вариант е и да го оставите при ваши близки или приятели. Не би било честно към вашето куче или към вашите съседи да го оставите да се гледа само в къщи. Ако нямате близки познати и роднини, които с радост биха се грижили за вашия любимец по време на почивката ви, най-добре е да се посъветвате с вашия ветеринар и други собственици на кучета за подходящи хотели, където може да го оставите. В повечето държави хотелите за кучета трябва да бъдат лицензирани и инспектирани редовно от правителствените служби, което ви дава увереност, че на тези места кучетата ви ще бъдат на място с добър стандарт на хигиена и сигурност.
При организирането на престоя на кучето в даден хотел, в реда на нещата е да се обадите в хотела и да разберете какви удобства се предоставят на кучетата и дали те ще бъдат настанени в единични спални отделения. Разберете дали можете да отидете и да разгледате на място какво се предлага преди да резервирате. Обикновено по време на празниците служителите в тези хотели са много заети и не се искат да се навъртат външни хора докато хранят кучетата или ги приготвят за спане. Ако ви откажат обаче такъв предварителен преглед, то най-добре е да потърсите друг хотел.
Проверете също всички такси, които се изискват за престоя на вашия любимец. В повечето случаи ще ви бъдат взимани и пари като застраховка, в случай, че кучето ви се нуждае от ветеринарна помощ. Също така разберете каква е глобата ако вземете вашето куче по-късно от уговореното време. Уверете се, че добре сте разбрали тези детайли, за да не бъдете неприятно изненадани накрая.
От хотелите за кучета ще изискват актуален паспорт на вашето куче. Обикновено ще бъдете питани за храната, с която нормално храните кучето, както и биха ви приканили да донесете кучешко легло, одеяло и някоя негова любима играчка, така че кучето ви да бъде в максимално позната обстановка и бързо да свикне с новата странна заобикаляща го среда. Не му носете купичките за храна, освен ако не бъдете попитани изрично за това.
Когато оставяте вашето куче в хотел обикновено вие оставяте и взимате кучето от едно и също място на рецепцията на хотела. Това предотвратява другите кучета да ви видят и да станат неспокойни и шумни. Също така има опасност ако кучето ви има силно изразена склонност за защита, да реши че го оставяте да пази хотела и това да предизвика неприятности с персонала на хотела.
Уведомете персонала ако вашето куче е било лекувано наскоро или е разгонено. Също така оставете в хотела информация за контакт с ваши близки или познати в случай на необходимост. Оставете и информация за контакт с ветеринаря на вашето куче.


Ключови думи: кучета, ваканция, хотели, съображения, изисквания, почивка