Миниатюрен Шнауцер

Това е един начумерен брадатко, който лесно може да ви стресне със свирепото си ръмжане. Миниатюрният шнауцер е малка порода кучата, селектирани в Германия през 19-ти век. Той е селектиран от кръстоска между стандартен шнауцер и малка порода пудел и Affenpinscher. Характерното за тези малки приятели е, че са много енергични, но в същото време и сдържани кучета, които без никакъв проблем могат да бъдат надеждната охрана на дома ви. Въпреки малките си размери, този шнауцер е идеалния пазач и ако усети или види нарушител веднага ще се нахвърли върху него и ухапването му е гарантирано. Типичното за тази порода шнауцери е, че се срещат в три основни цвята - черни, тъмно сребристи и цвят наречен "сол и пипер". Има и още един вариант за разцветка на тази порода, но не навсякъде се приема добре – чисто бял.
Интересно е да знаете, че тези малки приятели са доста популярни в целия свят с малкия си размер и темперамента си, като през 2008 година са и сред 11-те най-предпочитани кучета в САЩ.
Историята на тази порода показва, че първоначално е била развъждана като селскостопанска, за подкарване на стада и охрана в Германия. В този си вид миниатюрните шнауцери датират от 1926 година в САЩ. Около 20 години по-късно, породата е призната и от United Kennel Club и е класифицирана като териер.
Външният вид на миниатюрния шнауцер е доста нестандартен. Той има почти квадратна форма, висок е около 35 см. и тежи от 5 до 8 килограма. Мъжкарите от породата са малко по-високи и по-тежки от женските. Характерно за козината им е, че е двуслойна, с твърд горен слой и мек подкосъм. Козината по тялото му трябва да се поддържа къса, а около ушите и крайниците да се оставя по-дълга и свободно падаща. По-дълга е козината и около устата му, както и над очите. Отличаващото ги е пухкавата брада, мустаци и вежди, както и ножичната захапка на зъбите.
Трябва да знаете, че този малък приятел не е препоръчителен за всеки човек, защото има много буен темперамент. Въпреки характера си, той е много изпълнителен, стига да се обучи от малък. При правилна дресировка може да израсне като едно много миловидно и интелигентно куче. По принцип, породата не е агресивна, нито страхлива, лесно се обучава, но има много силно развит териториален инстинкт. Хубавото при него е, че повече лае, отколкото хапе, но когато видите оголените му зъби няма как да не побегнете.
Когато отглеждате миниатюрен шнауцер, трябва да знаете, че са му необходими много разходки, за да изразходва натрупаната енергия, трябва му много игра и тренировки, за да е здрав и весел. Сигурно сте гледали филми, в които собствениците на тази порода кучета винаги имат в себе си диск, който хвърлят и кучето хваща във въздуха, това е много забавна игра и в същото време тренировка за тези кучета. Добре е да имате подобен диск под ръка, за да играете пълноценно с кучето си.
Знайте, че средната продължителност на живота на тези малки и енергични кучета е около 12 години при добри грижи и редовни разходки и тренировки. Разходките и тренировките са повече от необходими, защото тези кучета имат склонност към затлъстяване. Съветваме ви да ги храните с храни с ниско съдържание на мазнини и захари. Важно е и да ги подстригвате редовно, за да нямат проблем с кожата и козината, не трябва да допускате козината им да се оплита и да става на фитили, защото ще се отрази много негативно на здравето им.


Ключови думи: миниатюрен шнауцер, произход, отглеждане