Ирландски воден шпаньол

Уникален сладур, на който няма как да не се зарадвате, не само заради къдравата дълга козина, но и благия му характер. Трябва да подчертаем, че тази разновидност на шпаньолите е една от най-старите. Да, ирландския воден шпаньол е много красиво куче, което се среща доста рядко и официално е класифицирано, като една от най-редките породи, което го прави още по-ценно.
Характерното за тази рядка порода кучета е, че са много дружелюбни, с набито телосложение, а козината им е много гъста и къдрава и кафява с лилав оттенък. Изненадващото е, че не пада много, какво при други породи. Може да се каже, че цвета им е много отличителен и няма друго куче с подобен цвят на козината. Освен всичко друго тези кучета са много подходящи за хора, които са алергични, защото козината им е противоалергична.
Няма как да не забележите, че къдравата им дълга козина пада свободно по главата им и често пъти покрива очите, има и нещо подобно на брада с бакембарди. Другото отличително за козината им е, че опашката им е супер гладка, като на плъх, което до известна степен ги прави и малко смешни. Лицето им също е с малко козина, която е гладка и няма нужда от подстригване. Лапите на Ирландския воден шпаньол са ципести, за да може да плува по-добре.
Като цяло това куче е много интелигентно, добро, лесно се дресира, издръжливо е, елегантно и с жив и игрив темперамент.
То е най-големият представител от групата на шпаньолите, като височината му достига до около 60 сантиметра, а теглото е до 30 килограма.
Ирландския воден шпаньол е много активно куче, енергично и с непрестанно желание за игра. То е верен спътник, който е бил селектиран за дресировка и игра, като сигурно сте го виждали в цирковите трупи, където дресьорите ги въртят с лекота на ръката си.
Отглеждано в домашни условия, може да бъде истинска фурия, която не престава да прави номера и да забавлява всички присъстващи с интелигентността си и екстравагантния си характер. Важното е ако сте решили да отглеждате ирландски воден шпаньол да започнете от рано да го обучавате, за да възприеме всичко с лекота и да стане едно наистина послушно куче.
Интересно е да знаете, че историята на тази порода датира от преди над 1000 години и се смята за една от най-древните породи кучета, но в този си вид датира от 1830 година.
Определено можем да кажем, че ирландските водни шпаньоли са перфектните домашни кучета, защото не само са забавни и умни, но и много обичат децата. Въпреки благият си нрав те са и добри пазачи и ревностно защитават стопаните си.
Важно е да се грижите за козината им, да я разресвате редовно или да ги водите на фризьори, като не забравяте поддръжката и на ноктите, ушите и зъбите. Когато се грижите за такъв домашен любимец, трябва да сте на ясно, че изискват редовни разходни и упражнения, за да поддържат тялото си и да са здрави и доволни. Не пропускайте да ги тренирате и с умствени упражнения, като ще останете учудени от паметта и изобретателността им. Грижете се добре за ирландския воден шпаньол и ще имате не само верен другар, но и приятел който ще ви развесели и в най-тежкия момент.


Ключови думи: Ирландски воден шпаньол, произход, подходящо куче за деца, антиалергично въздействие