Унгарска визла

Голям шоколадов сладур, така можем да определим кучетата от породата Унгарска визла. Интересното за тези спортни кучета е, че произлизат от Унгария и са страшно лоялни спътници. Те са най-малките представители на ретривърите и се отличават с много благ характер и послушание. Представителите на тази порода са със средни размери и са се развъждали главно за лов на птици и планинска игра, но днес са предпочитани най-вече като семейно куче, което е страшно лоялен и верен спътник.
Факт е, че Унгарска визла е ловец по рождение, който се отличава с надарен нос и големи клепнали уши. Характерно за нравът им е енергичното, живо поведение, нежността към стопаните му, чувствителността, но в същото време са и много безстрашни и яростно ще защитят територията и семейството си.
Космената покривка на тези кучета е също доста интересна, тя е къса, а тялото им е издължено и грациозно. Унгарска визла са кльощави кучета, със силно изразени мускули, които приличат на Ваймаранерите. Интересно е да знаете, че тази порода често пъти е бъркана с други породи кучета като Redbone Coonhounds, Weimaraners и родезийски Ridgebacks. Ако обаче се загледате добре ще видите разликите, защото носът на Vizsla има по-червеникав цвят, който се слива с цвета на козината, цветът на очите и ноктите цвят са същите и се сливат с тялото.
Стандартната козина на тези кучета е с плътен цвят на златиста-ръжда в различни нюанси, но можете да видите и представители с по-наситен цвят. Допустимо за породата е да имат малки бели петна на гърдите, шията и опашката.
Стандартът за тази порода е къса, плътна, прилепнала и гладка козина и всякакви отклонения се считат за грешни.
Ако сте решили да отглеждате Унгарска визла трябва да знаете, че тези кучета немогат да се отглеждат навън, защото нямат подкосъм и не издържат на студовете. Хубавото е, че не трябва да ги къпете често, защото имат добри хигиенни навици и се почистват сами от мърсотиите. Другата добра новина за представителите на тази порода е, че не миришат толкова много, като някои други породи кучета, естествено след няколко къпания в езера, реки или други водни пространства ще трябва да минат през банята, за да се почистят от мръсотията и миризмата на тиня и мокро куче.
Унгарска визла (Vizsla) има средна височина, като мъжкарите достигат до максимум 64 см и 30 килограма, а женските са високи от 53 до 60 см и от 18 до 25 килограма.
Vizslas са много нежни и възпитани кучета, които се привързват много силно към стопаните си. Те могат да бъдат обучени много бързо и лесно, защото са доста интелигентни и се предпочитат най-вече за семейства с деца, заради благият им и весел характер. Важно е да знаете, когато обучавате представител на тази порода, че е много чувствителен и не трябва да го тормозите много и да му викате, защото ще се разстрои и ще започне да се страхува от вас и няма да научи нищо.
Тренирайте кучето си и го водете на редовни разходки, за да бъде щастливо, добре е да го водите и на места с течаща вода или езера, където да може на воля да поиграе и да плува. Унгарска визла много обичат да плуват и да се гмуркат под водата.
Ще останете изненадани от привързаността на това куче, толкова че понякога ще ви досади. Те много обичат да стоят максимално близо до стопаните си, да се мушкат под завивките, да лежат върху краката ви или върху вас самите, да ви прегръщат с лапи докато лежите. Те сякаш са малки деца, които искат да покажат любовта си във всеки един момент, да им се радвате и да ги обичате.
Определено Vizsla ще ви бъде верен другар навсякъде и ако имате семейство и деца и искате да имате куче, тази порода е идеална за вас.


Ключови думи: Унгарска визла, произход, отглеждане, характеристики, породи кучета