Бедлингтон териер

Няма как да не се засмеете когато видите този малък приятел, който някои хора оприличават на новородено агънце. Не, това всъщност е куче и то доста атлетично и добро. Да, видът му е малко нетипичен, но когато го опознаете ще видите какво съкровище е всъщност.
Бедлингтон териер е порода малко куче, което е кръстено на мина в град Бедлингтон, Нортъмбърланд в североизточната част на Англия. Първоначално тази порода е била отглеждана за лов на паразити в мините, но след това са започнали да я използват в състезания и различни кучешки спортове. Едва години след това е била приета и за домашно отглеждане за компания.
Както казахме в началото, Бедлингтон са характерни със сходството си с външния вид на агнета. Отличителното за тях е, че има няколко вида окраска - синя, кафеникава или пясъчна. Няма как да не забележите, че на главата си имат отличителен прическа, като леко щръкнала козина, като рошава шапка, което ги прави още по-смешни. Интересното при така рошавата част на главата им или така наречената качулка е, че с всяко едно следващо поколение намалява, като при някои индивиди е напълно изчезнала.
Интересното е, че малките кучета от тази порода са оцветени в по-тъмни тонове, но с напредване на възрастта, козината им изсветлява. Това става заради заложен ген в ДНК-то им. Въпреки промяната си, козината им е съставена от твърди и меки косми, на които им е нужна редовна поддръжка.
Когато се загледате в това куче ще видите, че очите им са с формата на малки бадеми, а устата им се затварят плътно, без провиснали части, както при повечето други породи. Характерното за телосложението им е, че са по-издължени, а височината им достига до цели 42 сантиметра. Женските Бедлингтон териер са по-ниски и по-слаби от мъжкарите, като теглото им е до около 10 килограма.
Те имат ведра и леко подскачаща походка, много са издръжливи и ловки. Тези кучета се приспособяват много лесно и свикват както на живот в апартамент, така и в къща с голям двор. От това къде живеят зависи колко активни ще са.
Тези кучета са много смели и нежни. Те се препоръчват за семейства с деца, защото са доста дружелюбни и лоялни. Породата се характеризира с мек темперамент и много жизненост. Бедлингтон териерите са игриви и весели, а понякога и доста твърдоглави. Някои представители на породата са и с ясно изразени черти на доминираща личност, която може да стане голям агресор и боец при дадени обстоятелства. Не се лъжете по смешния външен вид ако не познавате кучето и стопанина му.
Историята на Бедлингтон териерите е доста богата, като през годините са били наричани по различни начини и използвани за различни цели – като спътници на миньорите, били са известни и като "цигански кучета", използвани от циганите и бракониерите за лов.
Трябва да знаете, че тези кучета живеят до около 13 години, което е малко повече отколкото повечето породисти кучета. Рядко случай надживяват тази възраст, но има записани случай на живот до 18 години. Най-честите причини за смъртта на тези кучета са проблеми с черния дроб, шум в сърцето, катаракта и други подобни, за това трябва да се грижите много добре за здравето им. С изключение на тези проблеми, Бедлингтон обикновено са много здрави кучета.


Ключови думи: Бедлингтон, произход, характеристики, отглеждане