Басенджи

Умно, добро и наистина уникално куче с хилядолетна история, това е Басенджи. Този приятел е доста интелигентен и ако го обучите правилно ще изпълнява всяка една ваша команда. Интересно е как някои собственици на породата, определят питомците си като не толкова интелигентни, но това не е така, защото кучетата усещат човек и щом можем да подадем те веднага могат да се възползват.
Важно е да знаете, че не всеки човек може да отглежда представителите на тази порода кучета, а прекалено неприемливо е ако в дома си вече имате други животни. Знайте, че Басенджи не съжителства с други животни.
Историята на тази порода кучета може да ни върне хиляди години назад, още преди да са били направени пирамидите. Интересното е, че води корените си от Африка, където все още се използва като ловно куче от хора и до днес.
Като разгледате по-добре тази порода кучета ще видите, че те имат уникални черти и са много по-различни от другите породи кучета. Басенджи са кучета като динго и някои други породи. Те се разгонват само веднъж годишно, не като при останалите породи. Другото характерно за тях е, че нямат отличителна миризма, както и това че са склонни да наддават силен и много характерен вой, както и други звуци, които не са типични за обикновените кучета.
Ако сте решили да отглеждате Басенджи, трябва да знаете, че те много приличат на други не чистокръвни кучета отглеждани в Африка и трябва много да внимавате да не бъдете измамени. Основните неща, които трябва да знаете за породата е, че това са малки, елегантно изглеждащи кучета с къса козина, изправени уши, плътно навита опашка и грациозна шия. Обърнете внимание и на челото на Басенджи, което винаги е набръчкано, очите пък му са с формата на бадем. Басенджи обикновено тежат около 11 килограма, високи са около 40 см. и живеят до 13 години. Интересното при телосложението им е, че са почти квадратни, колкото са дълги, толкова са и високи.
Не се лъжете от размера им, защото всъщност са доста атлетични кучета, с грациозна и уверена походка. За окраската им трябва да кажем, че варират в няколко различни оттенъци: червен, черен, трицветно и тигрово, и всички те имат бели петна и бял корем. Най-рядката цветова окраска на Басенджи е трицветна с тигрови точки.
Трябва да знаете, че Басенджи е много будно, енергично и любопитно куче, което е резервирано към непознати. Друг отличителен белег от темперамента им е, че обожават влажното време и да се катерят по какво ли не,за тях катеренето по огради или по-ниски дървета е предизвикателство, което с огромно задоволство преодоляват.
Интересно е да научите, че когато Басенджи е любопитен се изправя на задните си крака или се обляга на нещо и наблюдава много съсредоточено. В такъв момент стойката му наподобява на сурикат. Тези кучета се тренират много трудно и понякога заучават с много мъки само две-три команди. Това не означава, че са глупави, а по-скоро мързеливи и не толкова привързани към стопаните си, че да им угодят за дадена задача. Съветваме ви когато обучавате такова куче да внимавате с виковете и ударите, защото ще има ответна реакция – задължително ръмжене. Най-добре е да пробвате да го убедите с подкуп – лакомство.
Много киноложки организации са на мнение, че Басенджи е може би най-древната порода куче, което е с корени не от Централна Африка, а от Източна Азия. Доказателствата обаче датират от стенописите в гробниците на египетските фараони, където Басенджи седи в краката на господарите си, гледайки точно както правят и днес, с наострени уши и плътно извита опашка.


Ключови думи: Басенджи, произход, отглеждане, обучение