Гигантски шнауцер

Гигантският шнауцер е една от най-полезните, мощни и работливи породи кучета от рода на шнауцерите. Те са спокойни, бдителни, смели и верни, в същото време игриви и много симпатични, което ги прави отлични семейни кучета.
Типичното за тях е, че са по-големи и по-смели отколкото другите представители на шнауцерите, но в същото са и много забавни и игриви. Трябва да знаете, че тези любвеобилни приятели имат нужда и от много внимание и насоки и трябва да им отделяте повече време за игра, упражнения и занимания, за да бъдат добри и послушни. Когато обръщате повече внимание на тази порода кучета, те непременно ще ви се отплатят с безрезервно очарование и любов и ще останете удивени от резултатите, които могат да постигнат. Типичното за тях е, че са много внимателни спътници и не се отделят от стопаните си, много силно се привързват и се стремят да угодят на всеки един член на семейството.
По стандарт, мъжките кучета са високи до около 70 см, а женските варират от 60 до 65 см. Опашката им е винаги вирната и права, а ушите обикновено са рязани. Козината им е гъста, жилава и не се влияе от атмосферните промени, като е основно в два цвята - чисто черно, и един модел наречен черен пипер и сол.
Ако сте решили да гледате такова куче у дома си трябва да знаете, че то не само ще ви обича безрезервно и ще се стреми да задоволи всяко едно ваше желание, но и зорко ще ви пази от недоброжелатели. В кръвта на тези кучета е да защитават територията си и стопанина си на всяка цена. Това не е толкова като проява на агресия, защото не са никак агресивни, а по-скоро като безгранична обич към семейството – кучето прави всичко за доброто на собствениците си. Характерното за тях е, че са много интелигентни и не трябва да се притеснявате за уменията му да пази дома, защото гигантският шнауцер много добре усеща и разграничава враговете от приятелите ви. Първата му реакция, ако усети евентуална заплаха е да започне да лае оглушително, за да ви предупреди.
Трябва да знаете, че при него ежедневните разходки и редовните упражнения са повече от задължителни. Той обича да тича на дълги разстояния, да прави кросове на открито, за да е в добро здраве и да изразходва излишната си енергия. Определено с такова куче у дома, няма да страдате от затлъстяване, ако се грижите добре за него и за редовната му разходка.
Препоръчваме ви, когато го извеждате навън, в парк или в някоя местност да го държите в повечето случай на връзка, докато се уверите, че наоколо няма по-малки животни, които да погне на мига. Не забравяйте, че все пак той е ловно куче и няма как да игнорира птиците или катериците, които попаднат в полезрението му.
Ако се грижите добре за гигантския шнауцер и следите здравословното му състояние той ще доживее до около 15 години. Но непременно трябва да следите за проблеми с таза, очите и ставите. Грижете се и за козината му, като я сресвате редовно, не я оставяйте да се спласти, за да не получи някой кожен проблем.
Тези кучета не само изглеждат много интелигентни, а наистина са такива, освен това са и много издръжливи на климатичните промени и големите студове.
„Малкият” ви приятел е доста живо куче, което понякога може да прекали с врявата която създава около себе си, така че ако имате малко дете е добре да му покажете, че трябва да е по-внимателен и тих.
Интересно е да знаете и, че историята му датира 17-ти век от Германия, където в началото е отглеждан за подкарване на добитък, след което са открити истинските му качества и е бил полицейско и военно куче.


Ключови думи: шнауцер, отглеждане, упражнения, обучение