Английски сетер

Едно от най-добродушните кучета, които са много подходящи за семейства с деца. Това е английският сетер. Въпреки аристократичната си история и натура, той е изключително общителен и много добър за компания другар. В Англия е много тачен от кралските семейства, отглеждан е в домашни условия, но е използван и за лов на фазани и други пернати. Днес английският сетер много рядко се използва за лов, но натурата и стойката му не са се променили с времето. Смята се, че той е създаден с кръстоска между спаниел и пойнтер.
Английският сетер е не много голямо куче, доста е умно и има добре оформено и пропорционално тяло. Учи се много лесно на номера и изпълнява всяка команда, ако се обучава правилно. Поради благия си характер и лесното обучение е идеалният домашен любимец, не само за възрастните, но и за децата.
Очите на английския сетер издават добрата му същност и интелигентността му. То много се привързва към стопаните си, към които е много лоялно.
Характерното за него са големите и силни лапи и мускулестите крака, както и окраската му, която варира в две разновидности – бяло с черно или кафяво или трицветен – черно, бяло и кафяво. Другото характерно за него е теглото, което е около 26 килограма.
Английският сетер е много красиво и добро куче, което се нуждае от много тренировки и разходки. Той става и за куче пазач, което ще защити дома и стопаните си на всяка цена. Знайте, обаче че тези кучета не обичат да са пренебрегвани и оставяни за дълго време сами, за това е добре ако сте много заети или пътувате много да ни си вземате такова куче за домашен любимец.
Интересното при характера му е, че се разбира много добре и съжителства с други животни. Отношението му към непознатите също е доста добро.
Тази кучета живеят средно около 10-12 години, като не бива да пренебрегвате факта, че много често умират от рак и проблеми с щитовидната жлеза. Ако не се грижите правилно за английският сетер има риск той да оглушее, за това ушите му винаги трябва да са чисти и сухи. Ако искате здрав английски сетер е добре да проверите родителите му, за да няма предадено някое генетично заболяване.
Грижете се добре за английския сетер и той ще ви се отплати с безгранична любов и подчинение.


Ключови думи: английски сетер, произход, отглеждане, болести, куче за деца