Уелско корги кардиган

Тази порода овчарски кучета произлиза от Уелс и е една от най-старите породи от овчарките. Интересното за тези кучета е, че се отнасят и към дакелите, като се смята, че породата съществува повече от 3 000 години.
Не само наименованието на този вид кучета е интересно и нетипично, но и телосложението им и окраската. Те са с много дълго тяло, с къси крака, а окраската им е няколко вида – бяло-кафяв, бяло-червен, трицветен и синьо-бяло.
Типично за овчарските кучета и тази порода се е използвала в миналото основно за водене на стадата, но днес се отглежда предимно като домашен любимец за компания. Освен за вродения си талант, често пъти тези кучета се използват като пазачи и за състезания в кучешките спортове.
Тези приятели доста наподобяват лисиците, заради тялото си и вирнатите си уши. Кардиганите са много интелигентни кучета, които могат да се обучат лесно и бързо възприемат всяка команда. Те са доста активни и атлетични, но въпреки милото си изражение и спокойствието което изразяват са доста недоверчиви към непознати или хора които не харесват.
Характерното за кардиганите е, че са много лоялни към семейството и не са капризни към начина си на живот. Интересното е, че това е една от малкото породи кучета, които много лесно могат да живеят както в апартамент, така и във ферма. Адаптират се много лесно, но е важно да знаете, че трябва да ги стимулирате физически и умствено.
Ако имате или искате да имате такъв домашен любимец ще е интересно да знаете, че история разказва как кралица Виктория била спасена от две кучета кардигани. Друга легенда пък разказва, че куче от тази порода е преборило древен дракон.
Трябва да знаете, че средна продължителност на живота на тази порода е от 12 до 15 години. Средно са високи около 30 см. и тежат до 16 кг. Женската обикновено ражда по 4-6 малки, като не са изключение и доста по-големи котила.
Обикновено са отлични пазачи, пазят територията си и лаят много силно и напористо срещу непознати. Тези кучета защитават собственика си на всяка цена.
Това са наистина уникални кучета, които могат да бъдат навсякъде с вас и са отлични и верни приятели.


Ключови думи: Уелско корги кардиган, произход, отглеждане, обучение, развъждане, куче пазач, овчарско куче