Каталонско овчарско куче

Тази порода кучета са определени като пазачи на овце и стандартът им е приет официално през 1982 година. Като цяло те са улегнали, но в същото време много активни и умни, с много миловидно изражение, благ характер и много изпълнителни.
Каталонските овчарски кучета основно имат за цел да пазят стадото и за това понякога се държат малко необщително. Те са много бдителни и пъргави. Въпреки дългата си козина не се влияят от студ и горещина и спокойно можем да кажем, че за тях не съществуват екстремни условия.
Мъжкарите са високи от 47 до 55 см, а женските от 45 до 53 см. Породата има много красива козина и добре балансирано телосложение. Произходът им произлиза от каталунските Пиринеи, като първоначално са били използвани единствено за подкарване на стадата с овце, но на по-късен етап са приети от ценителите и като кучета за компания. Това става заради интелигентността им и голямата лоялност към стопанина им. Освен това се считат за много смели и благородни четириноги, с чудесен характер и интелигентен, изразителен поглед.
Външните характеристики на породата отличават представителите с клепнали до главата уши, средно дълга опашка, която често е увиснала до задницата, права и стройна стойка, пъргава походка, дълга и вълниста козина. Тези кучета се отличават, че имат добре изразени брада, мустаци и вежди. Окраската им е много интересна, като от далече се вижда като едноцветно, но от близо можем да видим сливащи се светло бежово, кафяво червеникаво, сиво, черно и бяло, като винаги доминира някой от цветовете.
Каталонско овчарско куче може много лесно да изпъкне сред другите в кучешките спортове, а другото характерно за породата е точността му. Като куче пастир то много добре знае кога трябва да се излиза за паша, кога се преви почивка и кога стадото трябва да е прибере. Поради тази причина пастирите много го почитат и разчитат на инстинктът му. То е много подходящо и за охрана на дома, а в същото време е и невероятен приятел на децата. Лесно се привързва и може да стане най-добрият ви приятел.
Каталонско овчарско куче живее средно от 12 до 14 години, при добри грижи и рядко страда от различни заболявания. За да отглеждате такова куче трябва да знаете, че то има нужда от всекидневни разходки, за да живее пълноценно.


Ключови думи: Каталонско овчарско куче, овчарско куче, интелигентно куче, пастирско куче