Хаванска болонка

Това е дребна порода кучета с произход от Средиземноморието, която е много любвеобилна и закачлива. Стопаните й могат да се похвалят, че е прекрасно куче за компания и много обича децата и игрите с тях.
Историческите данни сочат, че тези кучета най-вероятно са пренесени от Куба и на по-късен етап са станали популярни в цял свят. Характерна за хаванската болонка е пухкавата козина и дружелюбният характер към всеки един човек, което я прави идеална за компания и домашен любимец, който в никакъв случай не може да се счита за пазач.
Тази порода кучета имат изключително мека и дълга козина, тъмнокафяви очи, клепнали уши и вирната опашка.
Интересно е да се знае, че името на хаванската болонка произлиза от кафявия цвят, а първоначално са я наричали „Havana brown“, като цвета на пурите. Съществуват две разновидности на цвета, като много рядко можете да видите чисто бели, по-често се срещат светло бежови и черни с различни отенъци. Козината която има тази порода е рядко наблюдавана при домашни любимци Хаванска и е доста трудна за поддържане. Типичното при нея е, че имат брада и коса, която е дълга над очите и защитава зрението им.
Хаванска болонка не е голямо куче и е смятана за закрилник на семейството. Генетично й е заложено да се учи бързо и запаметява, което я прави по-лесна за дресиране. Това малко куче е доста интелигентно и се справя много добре с научените трикове.
Тези кучета са нежни и много щастливи, доста често приличат на малки клоуни и са страшно чаровни. Те имат поразително лека и бърза походка, сякаш се носят по въздуха и са в еуфория.
По височина достигат от 23 до около 30 сантиметра, което ги прави още по-големи сладури, а теглото им варира от 3 до 9 килограма.


Ключови думи: хаванска болонка, произход, обучение