Шнауцер

Според някои източници, историята на шнауцера датира най-малко от 500 години. Съществуват три вида шнауцери:
- големи, това е така нареченият гигантски шнауцер, чиято височина достига 140 см, а теглото е до 40-50 кг
- средни, чиято височина е около 90 см, а теглото е около 15-18 килограма
- малки, така наречените миниатюрни шнауцери с височина до 80 см и тегло около 7,4 кг
Шнауцерът е куче с изключителни спортни качества. То идеално може да защити собственика и дома му, като специалистите препоръчват тази порода като много подходяща за мъже. В същото време, шнауцерът притежава красота, елегантност, грация, достойнство, слави се с прекомерна нежност към собствениците си. Той е търпелив, старателен и надежден приятел, който веднага грабва доверието на децата от всички възрасти. Шнауцер се поддава на обучение лесно, той е силен и активен, но в същото време лишен от излишна енергия. По покана на собственика си безстрашно се втурва в негова защита. На външен вид шнауцерът е мускулест, набит, прилича на териер. Има голяма глава с типична за породата брада и вежди, които постепенно се стесняват към ушите. Гъстите вежди подчертават прехода от челото и муцуната. Зъбите са здрави, много бели, с ножична захапка. Ушите са високо поставени.
Козината изисква специални грижи. Два пъти в годината, когато тя започва да се сменя, трябва редовно да се отстраняват мъртвите косми. Шнауцерът се храни един или два пъти на ден, като менюто може да включва риба, както и моркови или други зеленчуци.
В миналото шнауцерът е поемал много отговорни задачи. През XVI век точно тази порода е била много важна за пътуващите търговци, защото са я използвали за охрана на каруците със стоки. По-късно, в годините на Втората световна война, шнауцерът е „работил“ в помощ на Червения кръст. В германската армия пък използвали тази порода за куриерски нужди. В същото време, обаче, Британският киноложки клуб причислява шнауцера към декоративните кучета. Дали това не е доказателство за универсалността на породата?


Ключови думи: шнауцер, произход, размери, отглеждане, хранене