Вестфалски дакеловиден брак

Вестфалският дакеловиден брак се счита за сравнително рядка порода. На външен вид той е нисък и набит, с широки гърди и силно развити крайници, което му позволява да се движи бързо по всякакви терени. Неговата височина варира от 30 до 38 см., а теглото му е около 16-18 кг. Главата е продълговата, шията - мускулеста. Козината е къса, гъста, гладка и плътна. На главата, ушите и крайниците, е по-къса, отколкото на гърлото, корема или гърба. Вестфалският дакеловиден брак се среща най-често в червен или жълт цвят, с черни и бели петна.
Това е немска порода ловно куче, която е позната още от Средновековието. В края на XVIII век Вестфалския дакеловиден брак вече започва да се развъжда целенасочено. Породата е създадена от кръстоска между Немска дългокрака хрътка с Късокрак дакел. Селекцията се е наложила поради тогавашната потребност от ловно куче, което да преследва дивеча /предимно зайци, лисици и диви свине/ бавно, но твърдо и уверено. И разбира се, Вестфалският дакеловиден брак, не само оправдал напълно очакванията на селекционерите, но превзел напълно сърцата им с отличните си ловни инстинкти.
Най-ценното му качество е, че той може да ловува на всякакви терени, а благодарение на безпогрешния си нюх, Вестфалския дакеловиден брак надушва дивеча от голямо разстояние. Неголемите му размери пък му позволяват да проникне във всякакви дупки и пещери, където друго, по-едро куче, не би могло.
Кучетата от тази порода са изключително лоялни към своите стопани. Те са уравновесени и въобще не са капризни. Лесно се отглеждат в домашни условия. Обичат децата и с удоволствие участват във всякакви игри с тях. Но ако сте приютили този приятел у дома, то непременно трябва да го извеждате на разходка всеки ден. Добре е да го разхождате на някое място, където Вестфалския дакеловиден брак да има възможност да си потича на воля, защото в противен случай кучето ще се чувства некомфортно и ще се изнерви. Но като цяло, кучетата от тази порода са подходящи за всякакъв тип хора. Те са надеждни и безкрайно обичливи приятели.

Снимка от http://www.bglov.com.


Ключови думи: Вестфалски дакеловиден брак, произход, характеристики, размери, ловно куче