Френски булдог

Той е не е голям, височината му е 25-35 см., а теглото 8-14 кг. Френският булдог има високи, изправени уши, сплескан нос, а горната му устна е раздвоена. Цвета на козината може да бъде доста разнообразна, като най-често тя е светло бежова, с бели петна.
Някои изследователи смятат, че породата идва от Английския мини булдог, и че е внесена във Франция около ХVІІІ век, а официално породата е призната като такава в началото на ХХ век.
Френският булдог обожава компанията на хората, а достойната му осанка, веселият му нрав и предаността, го превръщат в един много атрактивен и желан домашен любимец. Някои хора сравняват външният му вид с този на "сериозен джентълмен", но опознаят ли характера му, разбират, че това е лъжовно, защото Френският булдог е наистина много безкористно същество, по детски искрено и палаво.
Той е нежен домашен любимец, дълбоко привързан към стопаните си и най-вече към децата. Обожава да играе с малчуганите и дори е склонен да сподели с тях собствените си играчки, което, всички знаем, че е голям жест от страна на всяко едно куче.
Освен това, Френският булдог е много балансиран, интелигентен и винаги успява да прецени правилно всяка една ситуация и да отреагира адекватно. Усеща безпогрешно кой е благосклонен към неговите стопани и кой - не, като всичките ви приятели веднага ще бъдат приети и от него като такива, а колкото до враговете ви, те най-добре да стоят по-далеч. Френският булдог не би се поколебал нито за миг да защити стопанина си и дори ще се сбие с някое огромно куче заради вас. Тази негова вродена нужда да ви охранява, трябва да се вземе предвид, когато го извеждате на разходка или сте заедно с него в компанията на други хора.
Френският булдог е много подходящ домашен любимец за хора, които живеят в малко жилище. Дори и в един малък апартамент, той би се чувствал отлично, стига, разбира се, редовно да му предоставяте възможността за разходки навън.
Трябва обаче да помогнете на вашия приятел да свикне с гребена, почистването на ушите, очите, ноктите и т.н. Добре е ежедневно да изчетквате козината му с мека четка. Ушите се почистват два пъти в месеца с памучни тампончета, за да се избегнат евентуални възпаления. Очите се почистват с влажна кърпичка всеки ден.
Грижите по Френския булдог изискват също и редовно да поддържате в ред неговия маникюр. Една от особеностите на породата е, че зъбите на тези кучета се износват сравнително бързо, ето защо не се препоръчва да ги храните с прекалено твърди кости.

Друго за Френски булдог:
Характерни болести за породата Френски булдог


Ключови думи: френски булдог, произход, размери, порода за апартамент, хигиена, отглеждане