Шар Пей

Шар Пей е идеалният домашен любимец. Той е лесен за отглеждане и отличен пазач. Кучетата от тази порода са средни на ръст и имат добре развито и силно телосложение. Характерна особеност са интересните гънки по тялото им, които някои сравняват с живописни бръчки. Кучетата Шар Пей достигат височина 44-51 см., а теглото им е около 20 кг. Козината им е къса и мъхеста, а що се отнася до цветовете, то Шар Пей могат да бъдат оцветени в най-различна окраска, с изключение на бялото.
Някои хора определят Шар Пей като чудо на природата. Всъщност, породата е селекционирана с цел да се създаде добро куче-пазач, което да може да бъде използвано и за лов. Според изследователите, първите Шар Пей са се появили в околностите на провинция Кун Тунг, на брега на Китайско море. Тези кучета са били разпространени предимно в бедните китайски села, където са били използвани за пазачи и пастири, а също така и за участие в кучешки боеве.
Ако имате домашен любимец от тази порода, поддръжката му няма да ви затрудни. Просто изчетквайте тялото му ежедневно за да отстраните мъртвите косми. Частта, на която трябва да обърнете повече внимание, това са ушите. Необходимо е редовно да ги наблюдавате, защото попадането на вода в тях е фатално. Очите на Шар Пей трябва също да се почистват често. Интересен факт е, че тези кучета не понасят честите бани и затова се препоръчва къпането им да се ограничи до няколко пъти годишно. През останалото време хигиената може да се поддържа с други препарати, които не изискват вода.
По нрав Шар Пей са весели и добронамерени, и въпреки, че понякога могат да проявят неподчинение, те са един много добър избор за домашен любимец. Те са самоуверени и предани, но не се препоръчва да ги отглеждате заедно с други домашни любимци.
Дори е известно, че ако имат възможност да избират между компанията на други кучета и тази, на собствениците си, то Шар Пей без всякакво колебание ще изберат да прекарат времето си със своите стопани.
Дресировката им също не е много лека задача, но с повече такт и търпение, вашият домашен любимец може да бъде приучен към много неща. Важното е да му засвидетелствате постоянно обичта си.

Други статии за Шар Пей:
Здравословни проблеми при породата Шар Пей


Ключови думи: шар пей, отглеждане, произход, особености