Булмастиф

Булмастифът е страшно интелигентен, има слава на отличен пазач, при това се контролира съвсем лесно. Породата се появява в Англия преди няколко века. Тези кучета са големи, с височина до 68 см., а теглото им достига около 60 кг. Козината им е къса, гъста и лъскава, приятно гладка на пипане. Окраската на Булмастифа варира в червената и светло бежовата гама. Булмастифите имат изключително мощни челюсти и добре развито мускулесто тяло. Черепът е квадратен и масивен, а муцуната - къса.
Булмастифът притежава стабилна психика, той е не само много интелигентен, но и удивително разумен. Сякаш осъзнава добре силата си и затова не изпитва нужда да я доказва, прави го само в случаите, когато наистина е необходимо, например, за да защити стопаните си или себе си.
Въпреки, че може да ви изглежда строг, този приятел никога няма да ви нарани от жестокост, защото той просто не притежава такава. Говорейки за нрава му, някои специалисти дори стигат до там, че да оприличават Булмастифа на мъдър, стар воин, отлично запознат с истинската стойност на живота. Това е добре казано, защото, наистина, този гигант е толкова дисциплиниран и сдържан, че е в състояние да спечели уважението и доверието дори и на най-големите скептици. Собственици на Булмастифи споделят, че след подаване на командата, кучето се втурва към нападателя, но не го наранява, а само го притиска към земята, за да го обезвреди, докато чака допълнителни инструкции от водача си. Наистина уникално, нали?
Булмастифът е активен и жизнен, обожава дългите разходки и физическите натоварвания. Не понася обаче унижението и жестокото отношение. Той уважава и иска да получи същото. В същото време е изненадващо нежен към собствениците си и при проява на обич от тяхна страна просто се преобразява в едно игриво пале.
Грижите за Булмастифа няма да ви затруднят особено. Достатъчно е веднъж в седмицата да изчетквате козината му с подходяща четка или специална ръкавица. За да я поддържате в добро състояние, може също така да я подхранвате, като от време на време я намазвате с палмово масло. Къпането ограничете само в рамките на наложителното. Не пропускайте също и да проверявате редовно ушите на кучето за ушни акари. В случай, че забележите такива, отстранете ги внимателно с помощта на памучен тампон, потопен в масло.
При Булмастифите, най-деликатната и чувствителна част са очите. Почиствайте ги ежедневно, за да ги предпазите от загнояване. Внимавайте и за ноктите на вашия домашен любимец и ако имат нужда от изрязване, обърнете се към специалист. И накрая, подберете вида леговището му внимателно, защото породата е известна с предразположението си към образуване на мехури по лактите, най-често причинени от продължително лежане върху твърди повърхности.


Ключови думи: булстиф, грижи, произход, особености, отглеждане, интелект