Английски булдог

Английският булдог е един от най-атрактивните домашни любимци. Той е набит, широкоплещест и на пръв поглед може дори да ви се стори кръвожаден. Притежава голяма глава, върху която стърчат две изправени уши, муцуната му е широка и е обърната нагоре, с много бръчки. Крайниците са къси и масивни, а раменете - широки. Опашката е съвсем къса. Външният му вид е наистина впечатляващ и затова някои хора наричат кучетата от тази порода "очарователни изроди".
Височината на Английския булдог е от 38 до 40 см., а теглото - от 22 до 25 кг. Въпреки малкия си ръст, той се счита за отличен боец. Козината е гладка, златисто кафява, червена или комбинация от двете. Английския булдог притежава силен ум, спокоен нрав и е много нежен към децата. Това, както и любящото му сърце, напълно компенсират донякъде комичния вид на този чаровник.
Английският булдог е идеалното семейно куче, което веднага би се превърнало в любимец както на децата, така и на възрастните. Всъщност, той обожава да играе с деца и е много сладък, защото с тромавата си походка прилича точно на някое малко дете. Иначе е любител на комфорта и перфектно би се вписал в стила на който и да е градски апартамент.Тези кучета също така са и много лоялни същества, които, привържат ли се веднъж към някого, любовта им трае вечно.
Ако отглеждате Английски булдог, грижете се добре за неговото здраве, защото е известно, че кучетата от тази порода са предразположени към проблеми със сърцето, белите дробове, същото така са податливи на някои кожни заболявания и алергии. Тези кучета са особено чувствителни към високите температури и не ги понасят никак добре. Трябва да пазите Английският булдог от прегряване и в никакъв случай да не го оставяте дълго време навън по време на летните горещини или още по-лошо - в затворена кола.
С храната му също не бива да се експериментира, защото неподходящото хранене може да доведе до неприятни алергични реакции. Храните, които трябва да се избягват са колбаси, пушени меса, продукти със захар, мазни храни и тестени изделия. Веднъж седмично трябва да сресвате вашия Английски булдог, но с къпането не прекалявайте – най-добре само веднъж месечно, че и по-рядко. Температурата на водата за къпане трябва да бъде около 35 ° С, а след банята, внимателно избършете малкия чаровник и му осигурете топло помещение, докато напълно изсъхне. Понякога, кожата между пръстите на краката на кучето може да се възпали, но този проблем се отстранява с талк или обикновена бебешка пудра. Не забравяйте също и редовно да подрязвате ноктите му.


Ключови думи: английски булдог, размери, характеристики, болести, хранене, грижи