Американски кокер шпаньол

Американският кокер шпаньол е висок 37-39 см и тежи около 13 кг. Той има прекрасна дълга козина, мека като коприна. Цветовете на козината варират между черно и бяло, като животните могат да бъдат както само с бяла или черна окраска, така и в комбинация от двата цвята. Има и трицветни.
Той е компактен, с чудесно мускулесто и пропорционално развито тяло. Тази порода се характеризира с много красива осанка, приятно и живо изражение, чип нос и висящи уши, които се поклащат очарователно.
Разбира се, както всеки друг домашен любимец, Американския кокер шпаньол също изисква специални грижи. Трябва да го сресвате редовно, а на всеки две седмици да отрязвате козината между пръстите на краката му, около ануса, а също във долната половина от вътрешната част на ушите. Наистина, красивите му дълги уши са една истинска атракция, но трябва да знаете, че те често се замърсяват, особено когато кучето се храни. Ето защо, специалистите препоръчват нежно да ги завързвате преди всяко хранене с подходяща панделка или широка лента плат.
Американският кокер шпаньол бързо се адаптира към всяка нова обстановка и лесно се поддава на обучение. Той притежава вродено любопитство, което е едно от важните условия, кучето да бъде приучено към различни дейности. Със своя нестихващ ентусиазъм Американският кокер шпаньол възприема всяко обучение просто като забавна вълнуваща игра и участва в нея с голямо удоволствие.
Има прекрасен характер, интелигентен е, обичлив, а освен това лесно се интегрира в различни среди. Много се привързва към деца. Влезе ли веднъж в живота ви, този домашен любимец ще ви подари много приятни мигове и скуката напълно ще изчезне от вашия дом.
Неговата жизненост е толкова заразителна, че ако страдате от меланхолия или сте депресирани, вашият приятел ще се погрижи всичко това да остане само далечен спомен. Той с удоволствие ще гони топката, която му хвърляте и неговият звънлив лай едновременно ще ви разсмива и разтоварва. Специалистите твърдят, че Американския кокер шпаньол притежава изключително здрава и балансирана психика и е отличният компаньон за безкрайни забавни игри.
Също така Американският кокер шпаньол е енергичен, интуитивен и много интелигентен. Притежава вроден такт и освен това е прекрасен психолог. Така например, вашият домашен любимец безпогрешно би разпознал всяка промяна в настроението ви и веднага би отреагирал с правилното поведение за да ви разведри. Тези кучета са били използвани предимно за лов, ето защо няма причина да се учудвате – те притежават способността да реагират бързо във всякакви ситуации, а всеотдайността им към стопанина е просто безгранична.


Ключови думи: кокер шпаньол - американски, характеристики, размери, грижи за козината, обучение