Китайско качулато куче

Ако си мечтаете за един мил и любвеобилен домашен любимец, то Китайското качулато куче може би е точно това, което ви трябва. Всъщност тази порода има две разновидности. Едната разновидност е популярна като голо китайско качулато куче, защото окосмяването при този домашен любимец е съвсем оскъдно. Космена покривка може да се види само на главата и отчасти по краката и опашката на животното. Но въпреки това, или може би точно заради това, кучетата от този вид са много симпатични. Техният необичаен външен вид дори ги прави още по- желани за отглеждане от хората . Тук трябва също така да споменем и фактът, че липсата на козина при тази порода кучета е един голям плюс за всички по-чувствителни към алергии собственици.
Кучетата от втората разновидност на тази порода имат чудесна мека козина. Тя разбира се, трябва да бъде редовно поддържана и разресвана с помощта на мека четка.
Китайското качулато куче не е много голямо. Височината му е около 40 см, а що се отнася до килограмите, то тежи около 5-6 килограма. В този смисъл неговото отглеждане в дома не е трудно. Освен това, кучетата от тази порода са известни със своя весел нрав и обичта си към децата. Предани и обичливи, тези приятели са склонни да бъдат толерантни и към всякакви други видове животни и ако е необходимо, успешно съжителстват с тях. Тази порода кучета е особено подходяща за хора, разполагащи с повече свободно време. Първо, защото Китайското качулато куче обожава човешкото внимание и второ, защото неговата интелигентност ще ви изненада дотолкова, че вие постоянно ще искате да го учите на нови и нови номера. Ще се учудите от неговата възприемчивост.
Китайското качулато куче се привързва особено силно към собственика си и е готово да направи всичко за него. Пъргаво е и почти винаги е в движение. Обича игрите и участва в тях с голямо желание. Трябва да знаете обаче, че кучетата от тази порода са доста ревниви. Ако не разполагате с достатъчно време за тях, те ще недоволстват. Ето защо е добре да обмислите добре приемането на подобен домашен любимец във вашия дом.
Добре е също така да знаете, че малките кученца от тази порода са особено плахи и трябва да бъдете внимателни при тяхното отглеждане. Излагането на високи шумове или грубо отношение към тях са напълно недопустими. Това е много важно за по-нататъшната правилна социализация на кученцето.
Ако отглеждате кученце от „голия“ вид, трябва да го пазите както от студ, така и от прегряване. Те са много чувствителни и към наранявания. С този домашен любимец трябва да бъдете особено нежни, защото липсата на козина го прави далеч по-уязвим откъм травми, в сравнение с окосмения му събрат.


Ключови думи: китайско качулато куче, разновидности, характеристики, отглеждане, подходящо куче за деца