Брадато коли

Това е едно много интелигентно и добродушно куче, чиято родина е Шотландия. Тази порода кучета отдавна са известни като добри пастири и за това и до ден днешен масово се използват като пазачи на стада.
На външен вид Брадатото коли е доста атрактивно. Неговият ръст е около 50 сантиметра и достига около 25 кг. Наименованието си то дължи на дългите си косми, които провисвайки от муцуната му, силно наподобяват мустаци и брада.
Окраската на Брадатото коли варира от сиво и черно до кафяво и бежово в техните различни нюанси. Понякога на главата, гърдите, краката или върха на опашката на кучетата от тази порода се срещат и бели петна. Козината е рунтава и гъста и ако сте решили да отглеждате Брадато коли у дома, трябва да сте готови да полагате доста грижи за нея. Освен неудобството, че през определен интервал от време тя се сменя и капе, вие ще трябва да подстригвате вашия домашен любимец на всеки два-три месеца.
Брадатото коли е добър приятел. Неговият уравновесен нрав го прави много предпочитана от хората порода. Тези кучета са лишени от агресивност и за това са много подходящи за семейства с по-малки деца. Брадатото коли е послушно и отговорно. Освен това лесно се сприятелява. То с радост ще участва във различни игри и няма да се умори бързо, защото кипи от енергия.
Освен, че са много добронамерени и умни, кучетата от тази порода се поддават изключително лесно на дресировка. Те учат бързо и с желание изпълняват това, което собственикът им изисква от тях. Не бива обаче да ги плашите с прекалена грубост, защото Брадатото коли е много чувствително към тези неща. Отношението към кучето може да бъде строго, но то трябва да усеща винаги и вашата добронамереност. Препоръчва се често да хвалите вашият домашен любимец, ако имате дори и най-дребен повод за това. По този начин вие ще спечелите още повече обичта и предаността му. А те наистина са безгранични. Известен е случай, при който кучета от тази порода са успели да установят контакт дори със деца, страдащи от аутизъм /!/.
Брадатото коли е доста подвижно и има нужда от чести ежедневни разходки. Все пак не бива да забравяме, че неговите братя по цял ден тичат по тучните зелени ливади на Шотландия, в качеството си на пастири. Затова отделяйте повече време за разходки с вашето куче и така ще имате един щастлив и безгрижен домашен любимец и разбира се, верен приятел.


Ключови думи: брадато коли, произход, особености, характеристики, подходящо куче за малки деца, куче за деца с аутизъм,