Афганистанската хрътка

Афганистанската хрътка е една от най-древните породи кучета. Родината й е Афганистан, където тя е била масово използвана като незаменим помощник в лова на диви зайци, газели, антилопи и други. Освен това, тя се справя отлично и като пастир в един съвсем нелек терен като този на високопланинските каменисти местности.
Афганистанската хрътка е едро и силно куче. Представителите на тази порода могат да се похвалят с един внушителен ръст от 60 до над 70 см. Теглото им е между 20 и 30 кг. Цветът на козината може да варира в широки граници. Едно от най-впечатляващите неща в Афганистанската хрътка е нейното екзотично излъчване. Тя се движи плавно, с достойнство и при това изглежда толкова оригинално, че неминуемо привлича погледите където и да се появи. Има дълга, копринена козина,като ушите и крайниците са по- окосмени в сравнение с козината на гърба, където косъмът е по-къс и прилепнал. Поддръжката на такава козина не е лесна и изисква доста грижи. Тя трябва да бъда сресвана редовно, а седмичното къпане е задължително.
Афганистанската хрътка е един много лоялен и любящ домашен любимец. Тя има сравнително спокоен нрав и е много привързана към собственика си. Това куче се нуждае от много движение. Най-добре е то да бъдат отглеждани в къща с двор, където да може да тича на воля. Разбира се, дворът трябва да има надеждни ограждения, защото Афганистанката хрътка е ловец по душа и тя страстно и упорито ще преследва всичко, което се движи.
Кучетата от тази порода имат репутацията на не особено прилежни ученици. Може би това се дължи на тяхната вродена независимост, свободен дух или на изключителния им интелект, но специалистите твърдят, че Афганистанската хрътка не е много лесна за обучение. Често се случва тя да игнорира командите на стопанина си, въпреки, че отлично е разбрала какво се изисква от нея. Ето защо, ако сте решили да отглеждате у дома куче от тази порода, трябва да сте наясно, че няма да получавате робско подчинение. Като компенсация обаче, Афганистанската хрътка може ви да предложи много обич и чести, дори „котешки“ прояви на нежност, а също така и изключителен ентусиазъм при включването на игри от всякакъв тип. Тези кучета са дружелюбни и лоялни, но изискват същото от съответната страна. Обичат децата и с удоволствие играят с тях. Но в присъствието на непознати, обикновено са доста предпазливи и резервирани.
Като цяло Афганистанската хрътка има много весел и жизнерадостен нрав, но тя се нуждае от обичта и вниманието на собственика си и като повечето домашни любимци, не обича да бъде пренебрегвана. Засвидетелствайте й вашата привързаност и тогава ще имате един наистина щастлив приятел и весел компаньон у дома.


Ключови думи: афганистанска хрътка, произход, отглеждане, размери, обучение