Той териер – разновидност на Фокстериера

Той е малък, нежен и обичлив. Има красива окраска - основният му цвят е бял, с големи черни и жълтениково-кафяви петна. Можете да го срещнете също така и целия в бяло или черно.
Ушите са щръкнали и това му придава особено забавен външен вид. Всъщност тази порода кучета е създадена чрез кръстосване на няколко други породи - Мекокосмест фокс териер, Италиански грейхаунд, Чихуахуа и Английски той териер. Височината на Той териера е едва 25 см, а средното му тегло е около 2 кг., но може да достигне и до 4.
Козината му е къса и гладка, т.е. много лесна за поддръжка. Освен това поради дребния си ръст Той териера е предпочитан като домашен любимец от хората, които живеят в апартаменти. Тази порода кучета са доста непретенциозни и са подходящи за по-заети стопани. Това естествено не означава, че не изискват грижи, но тези мъничета умеят да се забавляват както в компанията на своите стопани, така и самостоятелно. Все пак няма да минете без задължителните ежедневни разходки. Въпреки, че този домашен любимец очевидно се чувства добре в ограниченото пространство на апартамента, задължително трябва да бъде извеждан и навън.
Той териера е известен с това, че има отлично развито зрение и обоняние. Той е много пъргав и е отличен пазач.Този миниатюрен домашен любимец лесно се привързва към стопаните си и търси тяхната компания, но без да им досажда. Ако сте привърженик на по-спокойния начин на живот, тази порода е особено подходяща. Той териера няма да ви създава проблеми, а освен всичко останало, ще гледа телевизия заедно с вас.
Кучетата от тази порода не са особено подходящи за малки деца, защото тяхната емоционалност и по-груби ласки го изнервят и той не се чувства комфортно в подобна среда.
Спокойната, уравновесена домашна атмосфера е най-добрата обстановка за него. Той с желание ще изпълнява вашите команди, защото кучетата от тази порода обичат да бъдат харесвани и хвалени. Те са миролюбиви и лесно се сприятеляват с останалите домашни любимци. Той териера обикновено е много агресивен към собствените си събратята, особено към тези, които са от същия пол, но иначе би бил добър приятел на вашата домашна котка например.
Ако решите да обучавате кучетата от тази порода в изпълнение на различни команди, няма да ви бъде трудно. Те се поддават успешно на дресировка. Важното е само да поддържате позитивното си отношение към кучето по време на тренировките. Той териерите са доста чувствителни и реагират отрицателно на всякакъв вид агресия.


Ключови думи: той териер, той фокстериер, произход, отглеждане, куче за апартамент