Какво е важно да знаете за породата Боксер

Породата Боксер се е усъвършенствала в Германия, но има данни които доказват че тя е била разпространена в цяла Европа през 16 век. Тогавашните предци на породата днес едва ли ще бъдат признати за Боксер сравнени със съвременните кучета. Има също и доказателства, че тази порода е използвана за древна борба между кучета в долините на Тибет.
Боксер е братовчед практически на всички породи от вида Булдог. Само няколко други видове могат да се отличат с такава смелост и сила, и атрактивен светлобежов цвят, който се е получил през вековете.
Фламандски гоблени от 16-17 век изобразяват сцени от лов на елени и глигани, кучетата на тях са същите като испанските Алано, които са разпространени в Андалусия и Азорските острови. Тези кучета Алано се смятат за предци и родоначалници на породата боксер.
Във Франция породата е известна като Куче от Бордо, и тя много прилича по външен вид и размери на старият тибетски дог.
Въпреки приликата на тези европейски породи, Боксер като порода е най-развивана и селектирана в Германия. Боксер е любимото куче на Германия, там чрез научни селекции породата не само е запазила своите стари качества, но е създаден и много привлекателен външен вид. Породата боксер носи в себе си освен на Булдог, кръвта но и на някои видове Териер.
Боксерите са добродушни, смели, игриви и любопитни. Те са високо интелигентни и с желание да учат, но те също могат да бъдат и доста своенравни. Тази порода обичат да живеят със семейство. Те се разбират чудесно с деца и като цяло са приятелски настроени към други кучета и животни. Те имат чувство за хумор и имат желание да захапят почти всичко и да го носят със себе си. Те са добри пазачи на своето семейство и дом, но въпреки това посетителите са почти винаги приветствани с ентусиазъм. От тази порода произлизат страхотни кучета пазачи. Необходимо е те да бъдат обучени и правилно социализирани още от най-ранна възраст, така че да не скачат върху хората. Те обичат да скачат и могат да бъдат прекалено шумни. Между 2 и 4 годишна възраст са доста палави и тогава не са подходящи за семейства с малки деца.

Боксерът е предразположен към заболявания като кардиомиопатии, стеноза на аортата и епилепсия. Като всички едри породи кучета и боксерите боледуват от дисплазия на тазобедрената става. През първата и осмата си година боксерът е по склонен към развитие на тумори отколкото други породи кучета. Тази порода кучета са също така и предразположени към алергии и сърдечни проблеми. Боксерите със бял цвят на козината са склонни към развитието на глухота. Също така боксерите се лигавят и хъркат, а и отделят газове. Възрастта до която достигат кучетата от тази порода е 11 до 14 години. Обикновено раждат по 6 кученца.
________________________________________
Боксерите са с къса козина и това ги прави лесни за поддържане. Избягвайте да ги къпете често, те са много чисти кучета и се почистват сами чрез близане.
Боксерите не са добри плувци, но могат да се обучат да се чувстват добре около вода. Не им понася и горещо време, много бързо могат да се обезводнят.
За боксерите е подходящо да се отглеждат в къща с двор, те обичат разходките и играта с топка.


Ключови думи: боксер, произход, отглеждане, болести, лечение