Болонка

Болонките произхождат от Болоня, Италия, като те приличат много на Малтийска болонка и на Френска болонка, за които пък се счита че произхождат от Малта и Южна Италия. Болонките са били използвани дълги векове да ловят мишки и са били държани на кораби, за да преследват гризачи. По времето на Ренесанса те са били давани като подарък на благородниците.
Болонките са интелигентни кучета и често те могат да предугадят вашите желания. Болонките следват своя стопанин навсякъде. Те обичат да изпъкват и да играят. Болонките са отлични пазачи и добре могат да преценяват характери. Много са наблюдателни и биха алармирали стопанина си за всичко необичайно. Болонките рядко биха нападнали хора. Те са силни малки кучета, които въпреки че обичат упражненията не са от най-енергичните кучета. Те са любезни и са адаптивни към нови условия. Болонките биха живели добре с други животни, а така също и с деца, но не и с много малки деца. Болонките имат нужда от много компания и ако ги оставяте сами в апартамента няма да им се отрази добре. Ако биват оставяни дълго сами стават нервни, разрушителни и шумни. Болонките биха живели добре и в апартамент ако имат някои постоянно да ги гледа, но най-добре ще се чувстват в къща с двор.
Размерите на мъжките болонки достигат до 30см, а женските стигат около 28см. Теглото им е между 2.5 и 7кг. Козината на болонките е бяла и могат да имат жълти или кремави оттенъци. Козината им е дълга и пухкава и не се сменя. Тя е на снопчета, които покриват цялото тяло. Козината им може да се сплъсти и затова болонките имат нужда от редовно почистване. В почистването трябва да влиза и редовно миене, грижи за очи\ уши, чистене на зъби и рязане на нокти.
Болонките са много здрави кучета и нямат много здравословни проблеми. Вероятни проблеми биха имали с луксация на колянното капаче.. Продължителността на живота при Болонките е 13-15 години, но някои стигат и до 20 години.


Ключови думи: болонка, произход, отглеждане, болести, грижи