Доберман – подходящ ли е за вас

Доберманите са една от най-популярните породи и са обичайна гледка във филмите. Във филмите обикновено се виждат хора, които бягат панически да спасят живота си след като са подгонени от агресивни добермани със сатаниски изглеждащи очи. В реалният живот обаче доберманите са най-често лоялни и интелигентни семейни кучета. Тази порода първоначално е произведена за нуждите на полицията, като се използват и в някои армии. Доберманът притежава силен кръст и глава във формата на куршум. Теглото им се движи между 26 и 45кг, а на височина са между 60 и 70см. Късата козина на Добермана е черна, червено-кафява или светлобежава с жълтокафяви окраски. Понякога имат бяло петно на гърба. Очите им са с бадемова форма и тъмни на цвят. Повечето Добермани са с подрязана опашка. Това може да изглежда мъчително, но ще ги предпази от бъдещи проблеми, като много Добермани си счупват опашката.
Доберманите не са мното енергични кучета, но са много издръжливи. Тези кучета се нуждаят от упражнения и за тях не е подходящо да живеят в апартамент. Но дори и да имате ограден двор пак ще трябва да изкарвате кучето на разходка всеки ден.
Въпреки репутацията си, тези кучета живеят добре с деца и други домашни животни. Тези кучета са отдадени на семейството и ще направят всичко, за да удовлетворят собствениците си. Порода се поддава лесно на обучение. Трябва да внимавате ако имате дете и малко куче, тьй като малкото кученце не осъзнава своята сила и е възможно да нарани детето.
Трябва да започнете обучението и социализирането на Добермана веднага след като го вземете вкъщи, за да предотвратите проблемно поведение.
Тази порода се нуждае от сериозно количество храна. Трябва да си купувате храна подходяща за големи породи, за да сте сигурни че вашето куче ще получава всички необходими витамини.
Доберманите имат наследствено заболяване наречено болестта на фон Вилбранд. Те могат да развият и сърдечни проблеми. С напредване на възрастта тези кучета могат да станат с наднормено тегло и трябва да се посъветвате с ветеринаря ви за храната, която трябва да му давате.
Въпреки вида си на закоравели убийци тези кучета могат да бъдат добър член на семейството и ако се нуждаете от куче, което да пази домът ви и в същото време да обича да се сгушва около вас, то тази порода е подходяща за вас.


Ключови думи: доберман, произход, характеристики, болести, хранене, отглеждане